Preskocit navigáciu

Súťaž Van Uhm Trofee 2024 v nemeckom Bergen-Hohne


Súťaž Van Uhm Trofee 2024 v nemeckom Bergen-Hohne

V termíne od 17. do 21. júna 2024 sa príslušníci 1.mechanizovanej brigády zúčastnili ako pozorovatelia súťaže bojových vozidiel CV-90 pod názvom Van Uhm Trofee 2024 v nemeckom Bergen-Hohne za organizácie kráľovskej holandskej armády a za účasti estónskych ozbrojených síl. Predmetom samotnej súťaže bola streľba a pohyb bojových vozidiel po bojisku ako čaty, kde boli hodnotené oblasti velenia, koordinácie a samotnej streľby z 35mm kanónu a 7,62mm guľometu. Oblasť velenia a koordinácie sa hodnotila prostredníctvom taktickej simulácie, ktorá prebiehala v tyle strelnice, avšak ostré streľby prebiehali priamo v priestore, a to v stoji i za pohybu.

„Prvý deň sme mali možnosť zoznámiť sa so samotným bojovým vozidlom štvrtej generácie, kde nám holandskí kolegovia vysvetlili a ukázali takmer všetky prvky a súčasti vozidla a oboznámili nás z ich fungovaním. Môžeme potvrdiť, že toto vozidlo disponuje ozaj najmodernejším príslušenstvom, ktoré je plne automatické a takmer celé digitálne, čo umožňuje jeho jednoduchšie ovládanie s maximálnym prehľadom o okolí. Ďalšie dni boli pre nás zaujímavé tým, že sme mali možnosť ako pozorovatelia nahliadnuť na súťaž ostreľovacích tímov a mínometného družstva, ktoré boli v tomto ročníku súťaže jej neoddeliteľnou súčasťou,“ vyjadril sa o priebehu súťaže kapitán Adam Zubnár.

Veliteľ výcvikového centra a zároveň hlavný riadiaci súťaže plukovník Harm van der Have vyjadril spokojnosť s našou účasťou. Slovenské ozbrojené sily sa v priebehu nasledujúceho roka zaradia k užívateľom bojových vozidiel CV-90 a tým pádom aj účastníkmi súťaže, v ktorej budeme môcť zdieľať poznatky s ostatnými partnerskými krajinami, ktoré sa rozhodnú zaviesť tento typ vozidiel do svojej výzbroje, ale aj tými, ktoré nimi už disponujú.


Súťaž Van Uhm Trofee 2024 v nemeckom Bergen-HohneSúťaž Van Uhm Trofee 2024 v nemeckom Bergen-HohneSúťaž Van Uhm Trofee 2024 v nemeckom Bergen-HohneSúťaž Van Uhm Trofee 2024 v nemeckom Bergen-HohneSúťaž Van Uhm Trofee 2024 v nemeckom Bergen-HohneSúťaž Van Uhm Trofee 2024 v nemeckom Bergen-HohneSúťaž Van Uhm Trofee 2024 v nemeckom Bergen-HohneSúťaž Van Uhm Trofee 2024 v nemeckom Bergen-Hohne

Autor: kpt. Adam Zubnár , Foto: kpt. Adam Zubnár - Dátum: 20.06.2024
Čítanosť: 78
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share